Skip to content →

Een digitale piano kopen

Digitale Piano’s vormen een interessante tak van de pianofamilie en kunnen een geweldig alternatief zijn voor de akoestische piano. Bedenk echter altijd dat welke digitale piano je ook koopt, het zal nooit precies zo klinken als een echte akoestische piano.

Dit is voor 99% waar. Hoewel digitale piano’s wat gebruiksgemak in het voordeel zijn (hoeven niet gestemd te worden, licht, mogelijkheid volume aan te passen, enz.), bereiken ze niet de exacte toetsaanslag en klanken van een akoestische piano. Zelfs de beste digitale piano’s, zoals de Kawai CA95 of de CS6, die echt de beste digitale piano’s op de markt zijn, verliezen het altijd van de akoestische piano.

De enige situatie waarin dit niet klopt, is wanneer je overweegt een goedkope, oude akoestische piano te kopen uit een advertentie in de krant of op eBay. Meestal zijn dit piano’s die pianoverkopers niet willen overnemen en die door de eigenaar dan goedkoop of zelfs gratis op internet gezet worden omdat ze niet voor verwijderingskosten willen opdraaien. Doorgaans staat er dan “niet langer nodig” of “gratis voor de liefhebber” in de advertenties. Deze piano’s moet je altijd vermijden.

In zo’n geval overtreft een digitale piano een akoestische piano. De piano’s die je in advertenties vindt zijn vaak heel oud, met gesplinterde toetsen en een dubieus geluid. Zo’n piano zal iemand die piano wil leren spelen niet aanmoedigen om te oefenen…Dit is een grote valkuil voor ouders wier kind net begonnen is met pianolessen. Ze willen niet al teveel geld uitgeven aan hun piano, voor het geval hun kind het pianospelen niet leuk blijkt te vinden, dus kijken ze op eBay of in de krant en kopen een piano voor € 250. De ouders denken dan een goede deal gevonden te hebben, maar geven hun kind in feite niet de kans om vooruit te komen met zijn pianolessen.

Een digitale piano is in zo’n situatie een veel betere oplossing. Verwar de term “digitale piano” niet met “keyboard”: dit zijn twee geheel verschillende instrumenten. Voor elk zijn er leraren en muziekboeken. Keyboards zijn digitale piano’s met meestal 61 of 76 toetsen, zonder toetsgevoeligheid, die gebruikt worden om melodieën te spelen met behulp van ingebouwde ritmes en arrangementen. Ditigale piano’s daarentegen zijn net als akoestische piano’s, alleen dan digitaal! Ze hebben 88 toetsen, net als akoestische piano’s, met toetsgevoeligheid, en ze klinken als akoestische piano’s.

 

Hoe werkt een digitale piano?

Digitale piano’s hebben 88 toetsgevoelige toetsen (zwaardere aanslag bij de lage tonen, lichtere aanslag bij de hoge tonen) . Als je een toets indrukt, activeer je een opname van diezelfde toets met dezelfde hoeveelheid druk gespeeld op een akoestische piano.

Voor elke noot zijn er verschillende opnames, gespeeld met verschillende druk op de toets. Als je een toets dus slechts licht indruk, activeer je de lichtere opname van de akoestische piano en vice versa.

Verschillende merken en modellen hebben verschillende aantallen opnames per noot. Sommige, zoals Kawai, hebben 128 verschillende opnames per noot, waardoor het dynamische bereik zeer dicht bij de akoestische piano ligt. Andere modellen hebben minder opnames, weer andere fabrikanten zullen zeggen dat ze 92 verschillende opnames voor elke toon hebben, maar hebben er in werkelijkheid maar 44 van de 88 opgenomen en gebruiken computers om deze opnamen op te rekken om de ontbrekende tonen aan te vullen. Dit is een goedkopere manier om opnames te produceren. Let hierop als je een digitale piano koopt.

 

Wat zijn de voordelen van een digitale piano?

De digitale piano heef vele voordelen.

• De meeste digitale piano’s zijn veel goedkoper dan akoestische piano’s, waardoor je een kwaliteitsinstrument voor veel minder geld kunt kopen.

  • Een digitale piano hoef je nooit te stemmen: er zijn geen snaren die na verloop van tijd losser kunnen worden, maar iedere toon is een opname die gespeeld wordt door speakers.
    • Met een digitale piano kun je andere klanken spelen, bijvoorbeeld die van een klavecimbel of viool.
    • Een digitale piano kun je met headphones bespelen, waardoor je hem neer kunt zetten in een kamer waar iemand tv kijkt, zonder dat diegene er last van heeft dat je pianospeelt.
    • Een digitale piano is veel lichter dan een akoestische piano en kun je dus makkelijk verplaatsen en zelfs boven neerzetten, zonder de problemen die het verplaatsen van een akoestische piano met zich meebrengt.
    • Met sommige digitale piano’s kun je je muziek opnemen en afspelen. Zo kun je met je eigen opnames meespelen en beide handen afzonderlijk oefenen.
  • Alle digitale piano’s hebben MIDI-poorten, waardoor je ze aan kunt sluiten op een computer en je creativiteit kunt vergroten. Dit is vooral handig voor mensen die piano leren spelen op school of op de universiteit. Je kunt de piano aansluiten op software waarmee je je eigen composities kunt maken (Sibelius of Cubase bijvoorbeeld) en je muziek kunt printen of je muziek in lagen op kunt nemen om een muziekstuk samen te stellen.

 

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een digitale piano?

Het is een misverstand te denken dat digitale piano’s veel kleiner zijn dan akoestische piano’s. Vaak gaan mensen op zoek naar een digitale piano “omdat ze veel kleiner zijn dan akoestische piano’s”. Dit is niet echt het geval. Akoestische piano’s en digitale piano’s verschillen eigenlijk niet zoveel in grootte. Dit komt doordat digitale piano’s net zoveel toetsen hebben als akoestische piano’s, en dus bijna net zoveel ruimte innemen. Soms zijn ze wel iets minder diep, maar meestal zijn ze alleen iets korter dan akoestische piano’s.

 

Waar moet je op letten als je een digitale piano koopt?

Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je een digitale piano koopt. Een aantal heb ik al genoemd. Hieronder een kort lijstje van de belangrijkste dingen om op te letten:
Toetsaanslag – Hoe voelt het om de piano te bespelen? Voelt het aan zoals een akoestische piano?

Kun je gemakkelijk luid en zacht spelen, of is dat lastig? Voelen de toetsen aan alsof ze een snaar raken?

 

Bron: http://www.bestedigitalepiano.nl

Published in Blog Keyboard Piano